logo
NSA eurodiet
Май 2013 - Април 2014

Имплементиране на комбинирана методика за редуциране на телесното тегло при хора с наднормено тегло и затлъстяване

КАТО ЧАСТ ОТ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТ, НАЦИОНАЛНАТА СПОРТНА АКАДЕМИЯ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ОРГАНИЗИРА 2-МЕСЕЧНА ПРОГРАМА ЗА РЕДУЦИРАНЕ НА ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО, КОМБИНИРАЩА ЗАНИМАНИЯ С ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ И ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ.

    Идеята на проекта е чрез провеждане на научен експеримент да се установи количествено влиянието на дневен режим, състоящ се от физическо натоварване и/или енергиен дефицит върху хора със затлъстяване. Необходимостта от реализиране на проекта се налага от липсата на конкретна методика за физическо натоварване, съобразена със специфичните нужди на хората с наднормено тегло, което възпрепятства настъпването на трайни промени в начина им на живот, и съответно подобряването на качеството му. Най-честите следствя от непрофесионално проведените редукции в теглото са йо-йо ефектът и трайната нездравословна промяна в телесния състав. Енергийният дефицит ще бъде постигнат по два начина – чрез класическо редуциране на калорийния прием и чрез редуциране на калорийния прием с помощта на хранителни заместители. Продуктите Eurodiet са създадени така, че да осигуряват намалено количество наситени мастни киселини и въглехидрати, като същевременно са с повишено съдържание на белтъчини и фибри. Освен това се предлагат в разнообразни вкусове, консистенции и разфасовки, което ги прави подходящи за хора с различни вкусове.

За осъществяването на проекта ще бъдат извършени следните дейности:

    1.Ще бъдат събрани общо 60 лица с наднормено тегло(Индекс на телесната маса/ ИТМ ≥ 27). Те ще бъдат разделени на три групи по 20 на случаен принцип. Рандомизацията ще бъде извършена чрез адаптиран жребий, при който вероятността за едно изпитно лице да попадне в определена група намалява при увеличение на заетите места в групата.

    2. На всеки от участниците ще бъдат направени кръвни (липиден профил и кръвна глюкоза) и функционални тестове в началото и в края на експеримента. Ще бъде проведена и анкета за определяне на здравния статус, качеството на живот и нивото на заседналост.

    3.В продължение на два месеца трите групи участници ще изпълняват дневен режим, състоящ се от: физическа активност по определена тренировъчна програма три пъти седмично по 30 минути; хранителен режим, определен от консултант по храненето и включващ енергиен дефицит от с 30% под теоретично определено ниво на енергиен разход. Този дефицит се поддържа чрез редуциране на калорийния прием, като в едната група това се постига чрез хранителни заместители на три от храненията, а в другата с класическо намаляване на енергийния прием. Физическата активност се състои от тренировъчни сесии по около 30 мин. три пъти седмично, като натоварването е с анаеробно лактатно енергоосигуряване и включва предимно упражнения с утежнение собственото тегло.

    4. На всеки две седмици ще се извършва контролно измерване на телесния състав чрез метода на биоимпеданса и хранителна консултация на всеки участник.

 За участие в програмата може да се запише всеки желаещ, отговарящ на следните критерии:

    Възраст: 18-45 години.
    Индекс на телесна маса: >27 кг/м² (теглото в килограми/ръста в метри на квадрат)
    Липса на заболявания, ограничаващи физическата дееспособност.
    Липса на редовни занимания с физическа активност.
    Липса на диагностициранo ендокринно заболяване.

Тренировките ще се провеждат във :

    Фитнес залата на Спорна палата.
    Фитнес залата на НСА.

За допълнителна информация и записване, моля, обръщайте се към:

 Боряна Палатова | тел.:0887678038 | e-mail: bpalatova@abv.bg

 

    ФИТНЕС
 
Работно време
Понеделник - Петък
8.00 – 20.00 часа
Събота
9.00 – 16.00 часа
Неделя
Почивен ден
 
Контакти
 
гр.София
бул.В.Левски 75
plamen_atanasov84@abv.bg
v_panajotov@abv.bg
 
Социални
 
Facebook
 
    БАСЕЙН
 
Работно време
Понеделник - Петък
6.30 – 18.30 часа
Събота
9.00 – 16.00 часа
Неделя
Почивен ден
 
Контакти
 
гр.София
бул.В.Левски 75
02 / 930 05 02
 
 
 
 2008 © КАРВ ЕООД.
 Всички права запазени.
  SSH design